Právě je 28 lis 2023 20:24

NEZDOLNY.CZ

Ad omnia paratus

"Bunkrová" kuchárka

 
Příspěvky: 8
Registrován: 06 pro 2019 20:45

"Bunkrová" kuchárka

Příspěvek od sigurd » 15 dub 2023 17:36

Cieľom tejto témy je zhromaždiť postupy a recepty na uvarenie teplej výživnej stravy z núdzových zásob, v jednom hrnci, s čo najmenšou spotrebou paliva, a s minimálnou produkciou vône jedla. Modelový prípad- varenie v stále obývanom paneláku bez energii, na PB jednohorákovom variči, v čase akútneho nedostatku potravín.
Úspora plynu- osvedčilo sa mi používanie hrncov s vlnovcom na spodu- pri plameni stiahnutom tak, aby sa v spalinách okolo hrnca dala udržať ruka a pri max. používaní pokrievky sa úspora blíži k 50%!.
Produkcia vône- žiadne pečenie, praženie, variť krátko- používať len konzervované a sušené suroviny. Variť pod pokrievkou, s min. únikom pary, v čase varenia a konzumácie nevetrať, potom niečo vonné zapáliť (napr. čajový kahanec), nechať vyhorieť a až potom vetrať.
Nejaké recepty:
Gulášová polievka I- rodinná gulášova sáčková polievka, malá (400g, maďarský, viedensky z Lídlu) gulášová konzerva, 1-2 lyžice sušenej koreňovej zeleniny, 50g sušených zemiakov. Do 2,5l studenej vody rozmiešame polievku, zeleninu a zemiaky- necháme chvíľu rehydrovať, uvedieme do varu-varíme 10 minút- potom pridáme konzervu a krátko povaríme.

Gulášová polievka II- rovnaká sáčková a sušená zelenina, nejaká konzerva mäsa vo vlastnej šťave, konzerva (aj 2ks) fazule. 2l studenej vody+polievka+zelenina uvedieme do varu, po 5 minútach pridáme mäso a fazuľu (aj s nálevom), a ešte 5 minút povaríme.

Šošovicová s párkom- 1ks sáčkova paradajková a 1ks gulášová (malé na 0.75l), 1-2 lyžice sušenej zeleniny,150- 200g červenej šošovice, alebo 1-2 konzervy sterilovanej šošovice, konzerva párkov. 1,6l vody+polievky+zelenina+suchá šošovica uvedieme do varu-varíme 5 minút, potom pridáme nakrájané párky(bez nálevu) a prípadne sterilovanú šošovicu s nálevom a 5 minút dovaríme.

 
Příspěvky: 8
Registrován: 06 úno 2019 10:01

Re: "Bunkrová" kuchárka

Příspěvek od sroub » 24 kvě 2023 16:45

Velmi se mi osvědčil kuskus nebo bulgur vařený v termosce. Ani ne v bunkru, i když tam se to nepochybně využít, jako spíš v kamionu :)
Kuskus či bulgur, připadně směs obého doplním obdykle sušeným rajčetem, osolím a okořením, v poslední době jsem si oblíbil směsi typu provensálské koření, divočina, nebo nějakou lyofilizovanou směs salátového koření, kterou nevím kde jsem sehnal, protože je skvělá. Když mám k dispozici tvrdý sýr typu parmazán, jemně ho tam nastrouhám taky. Ani sušený česnek tomu neuškodí.
Pečlivě promíchám, nasypu do co největší zavařovačky, nebo jiný vzduchotěsně uzaviratelný nádoby, a na konec udělám doprostřed důlek do kteráho naleju olivový olej, znovu promíchám a vzduchotěsně uzavřu.
Takhle připravená směs mi pokusně vydržela nejdýl rok a pořád byla jedlá.
Vaření probíhá tak že do ikea termosky na jídlo, která má cca půl litru dám tři nebo čtyři lžíce směsi, (bulgur saje vodu míň než kuskus) zaleju vroucí vodou, protřepu abych prohřál stěny termosky, upustim přetlak, zavřu, a někde mezi jednou a deseti hodinama (když mám čas a hlad) otevřu a sním.
Nevadí tomu otřesy, pád z postele, kutálení se po kabině....
Pokud to je v termosce dál než den tak to uvnitř začne žít, po skoro dni je to ještě k jídlu (hnusný ale bez následků se zažíváním) po dvou dnech to ale dokáže vystřelit víčko


Zpět na Jednoduché survival recepty na vaření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník