Recept pochází z kuchařky sicilských jídel z období II. Sv., kde se jmenoval jinak. Knihu jsem navzdory svým zvyklostem a přesvědčení vrátil původnímu majiteli, takže nemám možnost název ověrit.
Základ:
- Rozemeleme tvrdý chleba (pro dekadentní labužníky bílý) na strouhanku, nasypeme do misky.
- rozemeleme ořechy s česnekem (na hrnek ořechů dva-tři stroužky podle chuti)
- dáme ořechovou pastu ke strouhance v poměru 1:1
- dochutíme solí a pepřem
přiléváme kozí mléko (funguje i kravské jednou jsem použil i práškové) a rozmýcháme do hustoty uvařené ovesné kaše.
Směs můžeme po rozmíchání doplnit nadrobno nakrájenou petrželkou nebo cilantrem
Příloha: těstoviny - promíchat s vytvořenou pastou.
Tady originální recept končí, já obvykle přidávám do ořechové pasty cizrnu/pohanku/fazole, někdy tam přidám na prožky nakrájený špenát, nebo medvědí česnek, občas také použiji místo těstovin jako přílohu pečený brambor, nebo rýži. Mleté ořechy vytváří spolu s česnekem a cilantren silný chuťový základ který se dá s trochou citu zkombinovat věcmi (zejména zeleninou) které už v lednici nepotřebujete. Gruzínci používají podobnou ořechovou pastu k dochucení šašliků.