Se začátkem tvého příspěvku nelze nesouhlasit, ale tato část?
MacGyver píše:Onehdá mi jeden velmi dobrý kamarád vysvětloval, kde je nejlepší umístění kolimátoru na pušce a proč. Hodinku jsem jej poslouchal a pak jsem se ho zeptal kdy se mnou pojede na závody? Nepojede! Nemá čas! Má přesně načteno i z cizojazyčných diskusí co komu vyhovuje, ale ačkoliv vlastní několik let špičkový kolimátor i zbraň, reálně vystřelil jednotky, možná desítky nábojů. Přesto dokáže lidem kteří mají vystříleno desetitisíce poutavě vysvětlovat, jak to vidí a jak by to mělo být. Dokud se člověk může schovat jen za slova dokáže cokoliv. V praxi se pak ukáže co jeho slova znamenají. V praxi se pak ukáže co jeho slova znamenají.
Tvůj příklad je veskrze špatný. Dám ti to napříkladu s mého oboru, kdy někdo anylizuje nehody el. proudem a podle toho upravuje jak se má zapojovat, měřit, zkoušet apod. el. obvody a zapojení ať na VVN/VN/NN je to jedno. Zapojí si obvod maximálně při testování nehody a při hledání jak to udělat bezpečněji, pak přijde za mnou revizákem nebo lépe za fachmanem elektrikářem co maká rukama a zapojuje obvody 15 let a ten si ho stejně jako ty vyslechne a řekne, hele nešel bys zapojit se mnou nějakej ten obvod do praxe a on řekne ne, nemám na to čas. Přesto poutavě/nudně dokáže přednášet jak má kdo zapojovat el. obvody...
Nelze tak souhlasit ani s tvým závěrem
V praxi se pak ukáže co jeho slova znamenají. Osobně když už je snaha to shrnout do "jedné věty", se nejlépe přiblížil Čolek konstatováním
"cokoliv co není podloženo i praxí je veskrze k hovnu". Jinak řečeno proč požadovat, aby někdo danou činnost sám dělal, když stačí, že ti radí na základě praxe někoho jiného, že takto je to lepší...(za předpokladu, že mu lze věřit, že to fakt někde vyčetl apod.)