Právě je 28 bře 2024 23:22

NEZDOLNY.CZ

Ad omnia paratus

Topinambury

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 11
Registrován: 08 dub 2016 06:47

Topinambury

Příspěvek od Lupus » 14 dub 2016 12:43

Topinambury jsou cool plodina, pokud jste schopni zužitkovat i nadzemní části jako píci (mně se o to starají králíci, kdy na podzim sesekám mačetou 3 m vysoké stvoly a vyvěsím je do skleníku -již sklizeného, králíci sušenou nať milují). Pro čiré agronomy bez přidržené "živočišné výroby" má asi hlavní výhodu tu, že je to rostlina typu - "vysaď a zapomeň" bez jakýchkoliv nároků na půdu. Samozřejmě čím lepší půda + prohnojení, tím lepší výnosy. Díky bujnému vzrůstu má silně odplevelující účinek na stanoviště. Nevýhodou je paradoxně její NEZDOLNOST (takže sem na fórum bezesporu patří :-) ). Jak jí jednou vysadíte, tak jí horko-těžko ze stanoviště budete dostávat. Vyroste ze sebemenšího úlomku hlízy, která v zemi zůstane. Minulý rok jsem zkoušel pěstovat topinambury vrstvením. Po vysazení jsem nechal vyrůst rostlinku cca 15 cm a zase jí přihrnul. Takto jsem vyhnal 3 patra hlíz nad sebou. Jen ještě poslední poznámka k topinamburám. Poměrně mělký kořenovo-hlízní systém a mohutná nadzemní část zajistí malou odolnost větru. K podzimu se celá rostlina ráda ve větru vyvrátí. Já pěstuji na malém záhonu s výnosem cca 1 kolečka hlíz, takže se mi vyplatí rotlinkám poskytnout oporu (kolík). Další nevýhoda hlíz je její neskladovatelnost. Rychle sesychají a uskladnění jako u brambor nefunguje. Na druhou stranu jsou odolné proti mrazu, takže já je vykopávám na přelomu března - dubna jako ranní čerstvou potravinu (po celou zimu jsou nakopatelné a poživatelné).
Přežít. To je, oč tu běží !

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 69
Registrován: 28 pro 2015 09:44

Re: Topinambury

Příspěvek od kregan » 14 dub 2016 12:45

Navzdory všeobecně uznávané nezdolnosti mi kompletní výsadbu sežraly na zahradě slimáci a na louce divoký prasata.
Co nemáš, to nepotřebuješ.

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 11
Registrován: 08 dub 2016 06:47

Re: Topinambury

Příspěvek od Lupus » 15 dub 2016 07:09

Mým slimákům chlupaté listy moc nechutnají a hlavně kachny se starají abych žádný velkochov slimáků nemohl založit a s těmi prasátky je kříž. Topinambory jsou pro ně takovou pochoutkou, že umějí být hoodně pečliví v prorývání. Jako myslivecké políčko je topinambura skvělá, jen se musí oplotit, protože jakmile v rozjezdové fázi udělají prasátka nájezd, tak není z čeho regenerovat. Jakmile se jedná o cca 3-leté stanoviště, tak už jej většinou ani prasátka nezlikvidují.
Přežít. To je, oč tu běží !

 
Příspěvky: 41
Registrován: 04 bře 2016 19:22

Re: Topinambury

Příspěvek od Brtník » 15 dub 2016 18:00

Chtěl bych topinambury zkusit, ale nevím, kde se dá sehnat sadba. Dal bych si je do bývalého pařeniště, tak by se snad udržely na jednom místě.
O tom, že jsou neodolatelné pro divočáky jsem četl. Myslíte, že by se mi prorejpali na běžně oplocenou zahradu, kde se volně pohybuje Německý ovčák?
Ještě jsem někde četl, že mají malou výživnou hodnotu, ale obsahují zase něco strašně důležitého, takže v kombinaci s jiným jídlem jsou velkým přínosem pro zdraví a výživu.
Teď mě ještě napadlo, jak chutnají, jsou dobré?

 
Příspěvky: 151
Registrován: 14 říj 2015 19:36

Re: Topinambury

Příspěvek od Ivana » 15 dub 2016 19:21

Syrové chutnají skvěle, jsou úžasně křupavé a šťavnaté. Při vaření se musí hlídat a odhadnout dobře uvařenost, protože poté vzniká velmi rychle kaše. Uskladňování je na houby, ale proč taky, když vydrží tam kde rostou přes celou zimu - teda pokud je někdo nesežere, dalším požíračem jsou hryzci. Pravda, na jaře jsou trochu menší než na podzim.
Problém topinamburů je, že po nich spousta lidí prdí (ne ovšem všichni, nutno zkusit), což někteří členové tohoto fóra prozkoumávali už před čtyřmi lety (všechny výsledky z ochutnávky mám zde, ochutnávali jsme syrové, vařené a naložené v Deku).
Dají se i usušit a semlít na mouku, někde jsem ale četla, že je poměrně mizerné kvality (osobně jsem nezkoušela).
Recepty z knihy svého bývalého šéfa mám tady. Povídání o léčivosti a některé obsahové látky podle Zentricha mám tady. Energetická hodnota, obsahy vitamínů a minerálů syrových hlíz, podle databáze USDA najdete na anglické wikipedii (nutno srolovat dolů, tabulka je vpravo. Energetická hodnota je někde na úrovni brambor, vařených vajec, tresky nebo hrášku.

 
Příspěvky: 41
Registrován: 04 bře 2016 19:22

Re: Topinambury

Příspěvek od Brtník » 16 dub 2016 18:58

Díky za informace. Prdění mi nevadí, pokud seženu sadbu pustím se do nich.
Strašně hezky kvetou, mají včelařský význam třeba jako slunečnice? :flower:

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 11
Registrován: 08 dub 2016 06:47

Re: Topinambury

Příspěvek od Lupus » 18 dub 2016 07:26

Květy topinambury jsou sice hezké, ale vzhledem k min. třímetrové výšce si mnohdy ani nevšimneš, že jsou v květu. Včeličky topinamburou neuživíš :-). Jinak i mně chutnají topinambury spíš syrové. S dětmi to chroupáme jen tak, pro manželku se tváříme jako kulináři a uděláme salát. Vařená topinambura mi chutná jak dušená mrkev.
Přežít. To je, oč tu běží !


Zpět na Zahrada a pěstování

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník