Právě je 28 bře 2024 22:53

NEZDOLNY.CZ

Ad omnia paratus

Radiostanice Baofeng UV-5R

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od Josef » 20 srp 2017 11:36

Protože se v posledních letech jedná mezi lidmi o velmi rozšířenou radiostanici, rozhodl jsem se o této vysílačce napsat pár slov. Byl jsem už z dřívějška obeznámen s koncepcí i principem, na jakém radiostanice pracuje a měl jsem na ni poměrně skeptický názor. Nicméně, má-li být člověk alespoň trochu objektivní, nemohl jsem v tomto případě čerpat jen z převzatých zkušeností, protože názory na diskuzích byly často diametrálně odlišné. Nakonec jsem se rozhodl si tuhle radiostanici přímo koupit a sám vyzkoušet, co se s ní doopravdy dá či nedá dělat. Popravdě řečeno dnes mohu konstatovat, že za ty peníze, za které se prodává, ve srovnání s tím co umí, mě příjemně překvapila. Samozřejmě to, co do technických parametrů, nelze porovnávat s vlastnostmi radiostanici jiných, podstatně vyšších cenových kategorií, ale na běžné použití plně vyhovuje.

Baofeng UV-5R je čínská radiostanice a většina lidí, když se řekne, že je něco z Číny, je jim jasné jaká asi tak může být kvalita a životnost výrobku. Nicméně, v případě této radiostanice to až tak úplně neplatí. O čínských továrnách se proslýchá, že jediné co dovedou, je okopírovat někým jiným dobře navržený, v praxi vyzkoušený a obchodně zavedený výrobek. Pak jeho výrobní náklady okoušou až na kost a neznačkovou kopii na trhu nabídnou za bezkonkurenční nízkou cenu s tím, že když už ne parametry a životnost, tak alespoň cena zaujme zákazníka natolik, že dá jejich výrobku přednost. V tomto případě však firma Baofeng postupovala úplně jinou cestou. Její konstruktéři nekopírovali, ale vymysleli svou vlastní koncepci radiostanice. Protože Číňanů je populačně hodně, dává to i šanci, že je mezi nimi i dost lidí schopných dívat se na věci netradičním pohledem a také dost skutečných odborníků. A právě tohle se stalo při návrhu této radiostanice.

Je běžným standardem, kdy klasická radiostanice pracuje tak, že co nejpoctivěji roztřídí, oddělí, zesílí a přefiltruje signál na vysokofrekvenční úrovni, zpracuje detektorem a nízkofrekvenčním zesilovačem, aby ji signál nakonec ve formě dobře srozumitelného zvuku opustil reproduktorem. Je to náročný a složitý proces. Vyžaduje to spoustu součástek s přesnými parametry, dobré mechanické provedení a přesné nastavení každého jednotlivého kusu při výrobě. Čínský Baofeng pracuje úplně jinak. Konstruktéři si správně povšimli, že doba výpočetních technologií už pokročila tak dalece dopředu, že jim nabízí možnost použít procesor, který uvnitř dokáže pracovat mnohem rychleji, než je samotná frekvence radiových vln, na které stavějí svou radiostanici. To je přivedlo k myšlence, že prakticky veškerou skrumáž, kterou anténa radiostanice z éteru zachytí, jen po zběžné úpravě pustí do rychlého DSP procesoru. A nechají všechnu tu obtížnou práci na něm - aby díky své rychlosti zachycené signály přežvýkal, roztřídil a vybral z nich právě ten, který chce uživatel radiostanice poslouchat. Je jasné, že i toto technické řešení má své limity a negativa, ale jednu nespornou výhodu má - velmi se zredukoval počet součástek v radiostanici i náročnost její výroby. Nejen že výrazně klesla výrobní cena, ale současně také poklesla spotřeba radiostanice z baterií. Obě věci běžný spotřebitel určitě ocení. Navíc díky procesoru může mít radiostanice bohaté menu a nabízet uživateli funkce, které se jinak objevují pouze u radiostanic podstatně vyšší cenové kategorie. Číňané tak vyvinuli lacinou, snadno replikovatelnou radiostanici, která využívá frekvenční rozsahy s dobrým šířením jak v městské zástavbě, tak i ve venkovním terénu mimo město. Doplnili ji bohatým příslušenstvím a tím ji udělali použitelnou prakticky v celém čínském hospodářství. Od stavebních dělníků, těžařů, skladníků přes zemědělce, záchranáře, rybáře, taxikáře až po některé hlídací, strážní a ozbrojené složky. Stanice je univerzální s velkým kmitočtovým rozsahem a distributorovi stačí ji z počítače pouze dodatečně „nakrmit“ příslušným softwarem, aby se z ní stala buď vysílačka s frekvencemi pro záchranáře, jeřábníka či jiného koncového uživatele. A i když má radiostanice i své „mouchy“, bráno z výše uvedeného úhlu pohledu, si od nás čínští konstruktéři určitě zaslouží uznalé pokývání hlavami.

Vzhled radiostanice Baofeng UV-5R v základním černém provedení:
(kliknutím zvětšit)
Baofeng_UV-5R.jpg

Pohled na radiostanici z boku:
Baofeng_UV-5R_3.jpg
Baofeng_UV-5R_3.jpg (39.69 KiB) Zobrazeno 36464 krát

Pohled na radiostanici s demontovanou anténou a vyjmutou baterií:
Baofeng_UV-5R_1.jpg
Baofeng_UV-5R_1.jpg (53.47 KiB) Zobrazeno 36464 krát

Zadní strana radiostanice a vnitřní strana baterie:
Baofeng_UV-5R_2.jpg
Baofeng_UV-5R_2.jpg (44.35 KiB) Zobrazeno 36464 krát
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od Josef » 20 srp 2017 11:47

Co přinese tato radiostanice běžnému českému uživateli?

- Radiostanice zvládá svým příjmovým i vysílacím rozsahem jak frekvence volně přístupných PMR* a sdílených frekvencí (včetně využití subtónů) tak i licencovaných radioamatérských pásem 2m a 70cm (modulací FM a NFM).

- Radiostanice umí odskoky, subtóny i tónový squelch, má i „nahazovací“ tón 1750Hz, takže umožňuje spojení přes všechny dostupné analogové radioamatérské převaděče. Radiostanice svým frekvenčním rozsahem zvládá i pásma mnoha dalších placených licencovaných služeb (které však běžný uživatel nemůže legálně využívat).

- Standardní výkon radiostanice je 4W. Lze ho však přepnout i na úsporný výkon 1W*. Přepnutí výkonu lze provádět ručně nebo může být přiřazeno ke konkrétnímu kanálu uloženém v paměti a po jeho zvolení bude automaticky vysíláno předem zvoleným výkonem.

- Radiostanice je vybavena samostatným radiopřijímačem pro poslech rozhlasových stanic v pásmu VKV. Funguje to tak, že pokud máte zapnutý příjem rozhlasové stanice, pokud nikdo nevysílá, hraje vám rádio, jakmile se objeví signál na vysílačce a někdo vás volá, v reproduktoru okamžitě uslyšíte hlas volajícího. Po ukončení relace se přístroj po krátké chvíli opět sám přepne a rozhlasová stanice hraje dál. (Tohle oceňuji jako výborný nápad.)

- Radiostanice je vybavena i LED svítilnou. Není příliš silná, ale na běžné použití vyhoví. Svítilna umí i režim „stroboskop“.

- Radiostanice má funkci „alarm“, kdy začne houkat jako siréna. Lze zvolit, zda bude alarm jen zvuk sirény slyšitelný z reproduktoru nebo bude tento zvuk současně i odvysílán k protistanici jako nouzové volání. (Akustická hlasitost alarmu je regulovatelná od 0 do 100% knoflíkem hlasitosti.)

- Stanice má VOX, takže ji lze pro vysílání aktivovat nejen stisknutím tlačítka (PTT), ale už i pouhým slovem.

- Stanice má konektor (norma Kenwood) a jde k ní připojit handsfree-sada nebo externí ruční mikrofon.

- Anténní konektor je tzv. reverzní SMA. Umožňuje použití jiné antény, než výrobce k radiostanici dodává.

- Stanice má dvojitý displej. Na každém ze dvou řádků si můžete navolit jinou frekvenci nebo kanál a pak si pouhým stiskem tlačítka vybrat, zda chcete jednu nebo druhou. Stanice umí automaticky sledovat obě dvě nastavené frekvence a hlídat, zda na některé z nich někdo náhodou nevysílá.

- Frekvenci můžete zadat ručně jako prosté šestimístné číslo na číselníku nebo má stanice 128 pamětí, do kterých lze předem přednastavit a uložit oblíbené frekvence. Lze to udělat ručně přímo z klávesnice stanice nebo pohodlněji přes počítač.

- Frekvence uložené v paměti pak může stanice samočinně stále dokola prohledávat (scanování) a hlídat, zda není na některé z nich nějaká aktivita.

- Pokud jde o dosah, platí vše, co bylo popsáno v kapitole Radiostanice místního a regionálního dosahu. Záleží zda jde o přímou viditelnost nebo spojení za překážky i o to zda použijete ke spojení frekvenční rozsah VHF nebo UHF, protože každý má trošku odlišné vlastnosti. Na přímou viditelnost není problém udělat spojení na 20 a více kilometrů, v členitém terénu může být vzdálenost nad 1 kilometr už tvrdý oříšek.

--------------------------------------------

*) Poznámka: Protože nelze snížit výkon radiostanice na 0,5W a také proto, že nemá neodnímatelnou anténu, nelze ji z pohledu všeobecného oprávnění považovat za legální stanici pro vysílání na pásmu PMR i když toto pásmo svým rozsahem obsáhne a v praxi ji mnoho uživatelů na toto pásmo zcela běžně používá.
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od Josef » 20 srp 2017 11:49

Rozměry:
Radiostanice včetně standardně dodávané baterie má vnější rozměry 113x58x45mm (výška x šířka x tloušťka) - měřeno bez antény, jedná se o největší vnější rozměry přes vyčnívající knoflíky, tlačítka a přes klip na opasek. Bez klipu jsou rozměry jen 113x58x33mm.

Anténa:
Ve výrobní sérii, kterou vlastním, je standardně dodávaná pendreková anténa s délkou 172mm (včetně konektoru reverz.SMA). Je částečně ohebná, asi 30° do každé strany od vertikály. S nainstalovanou anténou má radiostanice výšku 267mm. Není špatná, pokud je vaše nejoblíbenější pásmo UHF nebo pokud potřebujete, aby kvůli manipulaci ze stanice nic velkého nevyčnívalo. Pokud ale budete přednostně chtít využívat pásmo VHF nebo poslouchat VKV rozhlasové stanice v členitém terénu či uvnitř masivnějších budov, považuji za nezbytné dokoupit si delší anténu, cca 40cm, která vám poskytne silnější signál.

K přímému našroubování na stanici jsou v prodeji antény okolo 40cm a dávají podstatně lepší výsledky (spojení 60km na převáděč apod.). Aby délka antény nekomplikovala manipulaci se stanicí, poohlédněte se po anténě co nejohebnější a nejtenší. Má sice tu nectnost, že za chůze mechanicky kmitá (což při spojení na větší vzdálenost může být slyšitelné jako kolísání signálu), ale nehrozí, že si ohybovým namáháním vylomíte anténní konektor na stanici. Tvrdší anténa by byla z hlediska stability signálu lepší, ale pak musíte se stanici zacházet opatrně a s citem. Pokud se rozhodnete vysílat s radiostanicí na PMR kanálech, nikdy nepoužívejte dlouhou anténu, ale jen co nejkratší pendrek. Výkon 1W do dlouhé antény, to už je na tomto pásmu hodně velký prohřešek. Přijímat na dlouhou anténu samozřejmě můžete bez omezení, budete překvapení, z jak velké vzdálenosti (ve srovnání s krátkou anténou) své protistanice uslyšíte.

K radiostanici lze dokoupit i autoanténu s magnetickou patkou na karoserii. Nebo ji můžete pomocí dlouhého koaxiálního kabelu (o impedanci 50 ohmů) připojit ke střešní anténě*. K této radiostanici můžete připojit prakticky všechny antény, které jsou prodávané pod označením 145/430MHz v radioamatérských prodejnách či na e-shopech. Nejběžnější a velmi dobrou střešní anténou je anténa typu „bílá hůl“. Její délku zvolte podle finančních možností vaší kapsy. Ale pozor! Použít střešní anténu má význam pouze v lokalitě, kde se nevyskytuje žádné průmyslové rušení nebo signál jiného silného rozhlasového či televizního vysílače. Baofeng je snadno přehltitelný a při silném cizím signálu pronikajícím do antény, by mohl být nakonec příjem horší než původně na krátký prut.

Redukce pro připojení externí antény:
redukce_revSMA-BNC.jpg
redukce_revSMA-BNC.jpg (41.91 KiB) Zobrazeno 36462 krát

Redukce našroubovaná do konektoru stanice:
radiostanice_osazena_redukci_BNC.jpg
radiostanice_osazena_redukci_BNC.jpg (28.77 KiB) Zobrazeno 36462 krát


------------------------------------

*) Poznámka: Jakékoli antény, pokud je připojujete k radiostanici prostřednictvím kabelu, můžete legálně použít k vysílání pouze na radioamatérských pásmech. Používat tyto typy antén k vysílání na sdílených kmitočetech (VHF1…5 a UHF1...5) či PMR všeobecné oprávnění nedovoluje. Ale přijímat na ně samozřejmě můžete bez omezení cokoliv.
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od Josef » 20 srp 2017 12:10

Baterie:
Radiostanice je vybavena oddělitelným pouzdrem obsahujícím baterii s kapacitou 1800mAh o jmenovitém napětím 7,4V. Baterie obsahuje dva články Li-ion po 3,7V zapojené do série. Vnější rozměry samostatné baterie (kdybyste pro ni hledali krabičku nebo šili pytlíček) jsou 85x53x18mm. Lze dokoupit více takových LI-ion baterií a střídat je. Lze dokoupit i baterii s kapacitou 3800mAh, která celkově zvětší vizáž radiostanice a umožní lepší úchop. Radiostanice s touto baterií pak má rozměry 150x58x45mm. Na baterii 3800mAh je na pravé boční straně konektor DC 2,5mm. Na tomto konektoru je přímé napětí baterie. Lze z něj proud odebírat, i tudy nabíjet, avšak pouze speciální nabíječkou** od Baofengu, nikoli pouhým propojovacím kabelem, to byste baterii zničili.

Porovnání velikosti baterie 1800mAh a 3800mAh:
porovnani_male_a_velke_baterie.jpg
porovnani_male_a_velke_baterie.jpg (59.62 KiB) Zobrazeno 36462 krát

Radiostanice Baofeng UV-5R v barevném provedení "military"
s nasazenou velkou baterií 3800mAh a anténou dlouhou 40cm:

(kliknutím zvětšit)
Baofeng_UV-5R-MILITARY_s_velkou_baterii.jpg

POZOR! Všechny vývody na baterii, tedy i na její zadní straně, jsou trvale pod napětím. I když jsou poněkud hlouběji pod povrchem, není to zcela bezpečné. Pokud stanici položíte na členitý kovový povrch nebo se ji pokusíte (jako ochranu před statickou elektřinou) zabalit do alobalu, velmi snadno způsobíte zkrat, který může přejít v požár nebo explozi baterie. Pokud stanici nebo samotnou baterii někam ukládáte, vložte ji do plastové krabičky nebo alespoň do plastového sáčku. Pokud ji uskladňujete v batohu s mnoha dalšími věcmi, ušijte si na ni vypolstrovaný pytlíček ze silnějšího plátna či flauše. Pozor také na strkání baterie do kapsy při náročných outdoorových aktivitách. Vlhký a slaným potem nasáklý textil při dlouhodobém styku s vývody baterie může způsobit vybíjení i korozi vývodů a nežádoucí zabarvení textílie.

Nabíjení:
K radiostanici je k dispozici stojánkový nabíječ a adaptér do zásuvky s výstupním napětím 10V/0,5A. Adaptér slouží pouze jako zdroj k nabíjecímu stojánku a nabíjení, nikoliv pro trvalé napájení radiostanice ze sítě. Adaptér se liší podle typu síťové zásuvka toho kterého státu, kam se radiostanice dodává (na to si dejte pozor, pokud budete radiostanici nakupovat přes internet ze zahraničí). Nabíjecí stojánek umožňuje postavit do něj celou radiostanici včetně našroubovaného opaskového klipu nebo jen samostatnou baterii, nabít ji a připravit na rychlou výměnu v situacích, kdy je zapotřebí udržovat nepřetržitý provoz radiostanice.

Vzhled nabíjecího stojánku s vloženou radiostanicí:
(Pokud se radiostanice nabíjí ve stojánku, musí být vždy vypnutá!)
nabijeci_stojanek_se_stanici.jpg
nabijeci_stojanek_se_stanici.jpg (51 KiB) Zobrazeno 36462 krát

Stojánek, do kterého je vložena pouze samotná baterie:
nabijeci_stojanek_s_baterii.jpg
nabijeci_stojanek_s_baterii.jpg (47.36 KiB) Zobrazeno 36462 krát

----------------------------------------

**) Viděl jsem, jak šikovní kutilové využili 2,5mm DC konektor pro nabíjení radiostanice z palubní sítě auta. Aby nebyla ohrožena baterie nesprávným nabíjecím režimem, přikoupili nový nabíjecí stojánek, ale demontovali z něj elektroniku (je na malém úzkém plošném spoji, mnohem menším než vlastní stojánek) a využili jej jako „polotovar“ pro další práci. Výstup nabíjecí elektroniky místo na vývody stojánku připojili přes kabel na konektor baterie. Před nabíjecí elektroniku (která je stavěná pouze na napětí 10V= ze síťového adaptéru nikoli přímo autoakumulátoru) předřadili integrovaný stabilizátor 7810 a to vše nainstalovali do malé krabičky doplněné zástrčkou pro zasunutí do 12V autozapalovače. Tahle úprava se vyplatí, pokud máte radiostanici někde trvale připevněnou (v autě, na výstroji apod.) a nevyhovuje vám ji neustále odepínat a strkat do originálního nabíjecího stojánku.
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od Josef » 20 srp 2017 12:30

Externí napájení z palubní sítě automobilu:
Je možné přikoupit „eliminátor baterie" (redukci s elektronikou měnící pomocí spínaného* měniče „step-down" vstupní napětí 11 až 14V na 8,3V/2A pro stanici), která umožní přímé napájení radiostanice z 12V palubní sítě auta ze zásuvky autozapalovače (nebo malého solárního systému), bez toho, aby radiostanice musela mít svou vlastní baterii. Redukce se nacvakne zezadu na místo původní baterie. Kroucený kabel má délku okolo 40cm a lze ho natáhnout až na 1,2 metru. Redukce využívá tzv. „společný mínus", kdy potenciál kostry autozásuvky, respektive motorového vozidla je přes redukci propojený na mínus pól radiostanice a v ní až na plášť anténního konektoru. Pokud byste použili duálbandovou autoanténu navrtanou do střechy a elektricky pevně propojenou s kostrou vozidla, nenastane při napájení z autozásuvky žádný nečekaný problém. Vnější vývody pro "nabíjecí stojánek" jsou jen dekorace a nejsou nikam elektricky připojené. Takže nemusíte mít obavu, pokud stanici s eliminátorem baterie odkládáte na kovový stůl. Zástrčka je opatřená červenou leddiodou, která po správném zasunutí do autozásuvky trvale svítí. Dále zástrčka obsahuje pojistku 3A. Pokud je pojistka vadná, červená LEDdioda na zástrčce nesvítí.

Vzhled eliminátoru baterie:
eliminator_baterie.jpg

Radiostanice s nasazeným eliminátorem:
stanice_s_nasazenym_eliminatorem.jpg
stanice_s_nasazenym_eliminatorem.jpg (60.71 KiB) Zobrazeno 36462 krát

*) Zatím jsem nepozoroval, že by spínaný měnič za běžných okolností způsoboval nějaké přídavné rušení, ale při přijmu slabých stanic na hranici čitelnosti se to projevit může. Na internetu jsem nalezl příspěvky, kde autoři poté, co se jim těsně u vstupu do plastového pouzdra přelomil kabel (a byli nuceni pouzdro "rozlousknout" a kabel o kousek zkrátit), současně i "preventivně" vyměnili spínaný měnič raději za klasický lineární stabilizátor určený pro výstupní napětí 8V (např. typ 78S08 a opatřili ho chladícím křídlem z hliníkového plechu síly 1mm využívajícím celou plochu krabičky). Je jasné, že lineární stabilizátor má ve srovnání se spínaným měničem nejméně o třetinu nižší energetickou účinnost, nicméně z hlediska minimalizace produkce parazitní VF šumů do přijímaného signálu to má svůj pozitivní přínos.

Nabíjení baterií z palubní sítě automobilu:
Lze také sehnat redukci, která umožní napájet nabíjecí stojánek z palubní sítě automobilu a dobíjet baterie v terénu. Ale pozor! Nabíjecí stojánek je stavěný na vstupní napětí pouze 10V zatím co palubní napětí v autě se běžně pohybuje v rozsahu 12,5 až 14,4V. Nelze tedy použít pouze holou propojku s konektorem. Zakoupená nebo doma vyrobená redukce musí vždy obsahovat elektroniku (např. stabilizátor 7810), která napětí sníží na požadovaných 10V, tak jak potřebuje stojánek.
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od Josef » 20 srp 2017 12:35

Pouzdro na AA články:
K radiostanici si můžete pořídit i bateriové pouzdro na obyčejné jednorázové nebo nabíjecí tužkové baterie AA. Oficiální prodejci je zatím nenabízejí, protože jejich použití od uživatele vyžaduje jistou obezřetnost při používání. Nicméně na "černém trhu" se pořídit dají. Z hlediska výkonového a kapacitního vám toto pouzdro nepřinese žádný významný přínos, protože s AA články můžete očekávat výkon i kapacitu srovnatelnou s původní "malou" Li-ion baterií (standardně dodávanou ke stanici), ale rozměry a váha je podstatně větší. Jistou výhodu však pouzdro má - a to strategickou. Umožnuje vám použít obyčejné nenabíjecí alkalické baterie. Tedy zdroj, který je všeobecně po světě rozšířený. To se hodí v situaci, kdy nemáte možnost radiostanici nabíjet, veškerou zásobu energie potřebujete mít v zásobách nebo nést sebou a vyčerpaných baterií se po použití zbavovat.

Pokud potřebujete mít radiostanici dlouhodobě zabalenou v nějakém evakuačním zavazadle, ale mít při tom jistotu, že bude po vybalení plně funkční, nemůžete ji zabalit s originální Li-ion baterií. Ta bude po roce nepoužívání úplně vybitá a může se stát, že se ji po hlubokém vybití ani nepodaří nabít. Pokud ale máte tohle pouzdro a naskládáte do něj 5ks lithiových nenabíjecích článků 1,5V (pouzdro při skladování NESMÍTE nasadit na stanici), pak máte jistotu, že i po 15-ti letech skladování bude vysílačka použitelná. Druhá možnost použití je, osadit bateriové pouzdro nabíjecími články. To se může hodit v situaci, kdy potřebujete sjednotit všechny své krizové "spotřebiče" na jednotný typ baterie, abyste mohli v nouzi improvizovat a přehazovat je do přístroje, který potřebujete akutněji.

Baofeng UV-5R s bateriovým pouzdrem na články AA:
Baofeng_UV-5R_s_pouzdrem_na_6ks_AA_clanku.jpg

Radiostanice s pouzdrem je kratší než s velkou Li-ion baterií 3800mAh, ale je tlustší. Výsledné vnější rozměry jsou - výška 145mm včetně knoflíku, šířka 58mm, tloušťka 48mm s klipsem, 35mm bez klipsu. Uvnitř pouzdra je dost místa, kam články nezasahují. Můžete tam uschovat třeba redukci SMA/BNC a mít ji tak neustále při ruce.

Bateriové pouzdro osazené 6 akumulátorky AA o kapacitě 2000mAh:
NiMH-akumulatory-6ks.jpg

Pokud použijete do pouzdra kvalitní nabíjecí akumulátorové články AA typu NiCd nebo kvalitní NiMH, můžete osadit všech šest článků. Výsledné napětí při plně nabitých článcích bude 8,4V, což je pro radiostanici akorát. Doporučuji použít akumulátorky ENELOOP. Pozor si dejte na NO-NAME akumulátorky NiMH, protože některé z nich mají v plně nabitém stavu napětí vyšší. Po vložení takových článků do bateriového držáku naroste napětí nad přípustnou mez a ochranný obvod vysílačky odmítne spustit vysílací režim, dokud časem napětí nepoklesne.

Bateriové pouzdro osazené 5 alkalickými články AA a s vloženou propojkou:
alkalicke-clanky-5ks-a-propojka.jpg

Pokud dáte do pouzdra nenabíjecí baterie AA =1,5V (alkalické, lithiové, zinkové), smíte jich tam dát pouze 5 kusů !!
Místo šestého článku musíte volný prostor vyplnit propojkou.
(Např. pozinkovaným šroubkem M5x50 s matičkou obalený izolepou.)
Pět zcela nových alkalických článků dává 7,7V. Kdyby jich bylo šest, bylo by to už 9,24V a to je pro poměrně choulostivou radiostanici příliš moc. Problém je, že jakmile se články postupně vybíjejí, zahlásí stanice, že jsou zcela vybité (při 6V) a vypne, ještě dříve než skutečně dojde k jejich úplnému vyčerpání (5V). Takže jejich kapacitu nikdy úplně "do dna" nevyčerpáte.

Kromě bateriového pouzdra na články velikosti AA existuje i pouzdro na články velikosti AAA. Vzhledem k tomu, že články velikosti AAA (průměrně 700mAh) už nejsou schopné plnohodnotně pokrýt značné proudové nároky radiostanice při vysílání plným výkonem 5W, nebudu se tímto pouzdrem samostatně zabývat. Berte to jen jako informaci, že něco takového existuje, přičemž používání se v zásadě neliší od pouzdra AA, jen s tím rozdílem, že pouzdro na AAA je menší a články jsou v něm umístěné napříč.

Výše uvedené skutečnosti, možnost přepólování při nesprávném vložení článků, nutnost vkládat propojku, i potíže s některými NO-NAME nabíjecími články jsou příčinou, proč tato bateriová pouzdra renomovaní prodejci vysílací techniky zatím nedovážejí (aby se vyhnuli případným reklamacím ze strany technicky méně zdatných uživatelů). Ale rozpadlík by je podle mého názoru vlastnit měl a měl by je umět i správně použít, aniž by tím ohrozil svou radiostanici.


Gumový návlek:
Další užitečnou drobností je gumový návlek. Jedná se o pružnou gumu (na omak stejná jako duše jízdního kola) s prolisovanými tvary a vystřiženými otvory. Lze ji nasadit na stanici s malou baterií i s baterií velkou (ale tu nepokryje celou), nebrání použití klipsu. Esteticky nevypadá příliš vzhledně, ale účel světí prostředky - vůbec neklouže v ruce a v nepříznivém prostředí chrání stanici před odřením, když ji necitlivě odložíte. Škoda jen, že nejsou krytá i tlačítka číselníku. Pokud má člověk potřebné frekvence uložené v pamětech, používá vysílačku celý den skutečně jen ke komunikaci s jednou protistanicí, pak bez potíží vystačí úplně bez tlačítek nebo nanejvýš po hmatu s tlačítky "šipka nahoru" i "šipka dolů". Stanice by byla proti prachu, pilinám, písku i mírné vlhkosti ještě lépe ochráněná. (Možná to okénko časem kusem gumy přelepím. ;) Stanici s gumovým obalem a malou baterií 1800mAh nelze dát do nabíjecího stojánku. Baterii ale jde spodem obalu lehce vytáhnout, dát ji do nabíječky a pak zpět nabitou nasadit na stanici bez sundání obalu ze samotné stanice. Pokud je na stanici nasazená velká baterie 3800mAh, její spodní část není gumovým obalem zakrytá a proto ji lze do nabíjecího stojánku postavit bez problémů.

Baofeng UV-5R s baterií 1800mAh s gumovým návlekem:
Baofeng_UV-5R_s_gumovym_navlekem.jpg


----------------------------------------------------

S jakými nepříjemnostmi musí uživatel u této stanice počítat:

- Radiostanice není vodotěsná, a pokud ji budete používat za deště, naprší do ní.

- Radiostanice má jen plastové pouzdro, není to nezničitelný hliníkový odlitek - snažte se, aby vám nepadala zbytečně na zem.

- Radiostanice má nízkou odolnost proti silným rušivým polím. V blízkosti silných vysílačů (i když pracují na zcela odlišných frekvencích), spínaných zdrojů, nabíječek a dalšího průmyslového rušení se zahltí a není schopná příjmu. Při přehlcení bez jakýchkoliv průvodních pazvuků nastane ticho a zhasne i zelená LED-dioda, z čehož pak uživatel mylně vyvodí, že ho nikdo nevolá nebo že je na radiovém pásmu klid. Rozhlasový nebo televizní vysílač „vygumuje“ Baofeng na vzdálenost nejméně půl kilometru, ale často i mnohem více. Nabíječka mobilu na vzdálenost asi 1 metru (ale způsobují to i dráty ve zdi vedoucí od zásuvky, kde nabíječka je). Ruční LED-svítilna s vestavěným měničem (několika světelnými režimy) znemožní na Baofengu příjem, pokud je k anténě blíže než cca 40cm. Pozor i na čelovky, máte-li stanici umístěnou v náprsní kapse. Televizní přijímač zkazí příjem zhruba na jeden až dva metry od obrazovky, záleží na typu. Obdobně se chová i jiný silný signál na vstupu do stanice, třeba vysílání na sousedním kanále, který právě nechcete poslouchat. Proto i když lze pomocí konektoru tuto radiostanici připojit na výkonnou střešní anténu, často se příjem místo zlepšení zhorší.

- Pendreková anténa, která je kvůli snadné manipulovatelnosti standardně ke stanici dodávaná, je s ohledem pro pásma VHF a poslech rozsahu krátká a poměrně málo účinná (vlastně záměrně, aby přístroj výše popsanou vadou trpěl co nejméně). Pokud však uživatel preferuje poslech rozhlasu nebo komunikaci na pásmu VHF, měl by vždy uvažovat o dokoupení antény delší.

- Frekvence rozhlasových stanic nelze ukládat do pamětí. Buď je musíte znát z hlavy a vyťukat na číselníku nebo je nechat najít scanováním.
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od Josef » 20 srp 2017 12:38

V současných českých obchodech se radiostanice Baofeng UV-5R pohybuje v cenové relaci něco málo přes jedenáct set korun s DPH. Na Aliexpresu a jiných zahraničních e-shopech se dá objednat i za výrazně méně (ale případné clo vám tu výhodnost nákupu může pokazit).

Za tyto peníze v základním balení obdržíte:
- dvoupásmovou FM radiostanici VHF/UHF kombinovanou s VKV radiopřijímačem a LED svítilnou.
- krátkou pendrekovou dvoupásmovou anténu
- baterii Li-ion 1800mAh
- nabíjecí stojánek
- adaptér do zásuvky pro napájení nabíjecího stojánku
- klip na opasek
- poutko na ruku
- originální návod

Někteří prodejci přidávají jako bonus handsfree sadu a dodávají radiostanici naprogramovanou* na PMR a sdílené kmitočty pásem VHF i UHF, takže s nově koupenou radiostanicí mohou začít hned vysílat i takoví uživatelé, kteří nemají radioamatérskou licenci a ani nejsou natolik technicky zdatní, aby zadali správnou frekvenci na číselníku. Někteří prodejci dále nabízejí na svých stránkách zdarma volně ke stažení programovací software, soubory obsahující předprogramované kanály či převaděče a také podrobné české návody.

Pokud jste ochotní sáhnout o něco hlouběji do kapsy, pak doporučuji rovnou s novou stanicí přikoupit i příslušenství. Ušetříte si postupné dokupování a zbytečné výdaje za poštovné.

Osobně doporučuji přikoupit:
- delší anténu např. SRH 536 sma - f (zvýší váš dosah a zlepší příjem rozhlasu),
- redukci z anténního konektoru stanice na standardní konektor BNC (umožní vám připojit stanici na externí anténu)
- velkou baterii 3800mAh (zdvojnásobí dobu provozu, lépe se s ní stanice drží, působí jako lepší vysokofrekvenční protiváha na pásmu VHF)
- externí mikrofon/reproduktor (v extrémních situacích vám umožní držet stanici druhou rukou vysoko nad hlavou, neovlivňovat ji tak tělem a zvýšit dosah, navíc si častým provozem neopotřebíte PTT tlačítko ve stanici).
- programovací kabel USB
S touto výbavičkou se dá stanice dobře přizpůsobit aktuálním potřebám a udělat s ní i docela dost zajímavých spojení…

Externí mikrofon s reproduktorem:
externi_mikrofon-reproduktor.jpg

------------------------------------------

*) Pokud by se k vám z nějakého důvodu dostala radiostanice nenaprogramovaná, nemusíte zoufat, určitě si ji při troše pečlivosti dokážete naprogramovat sami. Ať už z počítače nebo dokonce i ručně, jen s holou stanicí, tak říkajíc uprostřed lesa. Je to jen o trochu pracnější, zhruba jako byste chtěli napsat deset SMSek na mobilu. Je ale pravdou, že výsledek není tak uživatelsky komfortní jako z PC. Konkrétně - při ručním programování nelze slovním názvem pojmenovat kanály, musíte se prostě spokojit jen s čísly kanálů. To je jediná zrada s tím spojená. Ale čísla kanálů si můžete vybrat dle libosti, což je zase výhoda. Takže si to můžete udělat nejlépe tak, že PMR budete mít uloženo jako kanály 01 až 08, sdílenky VHF jako kanály 11 až 15 a sdílenky UHF jako kanály 21 až 25. Ostatní čísla mezi tím mohou zůstat neobsazená a vy si prostě budete jen pamatovat, že kanál 02 na vašem displeji ve skutečnosti odpovídá tomu, co bývá na ostatních vysílačkách zobrazené jako PMR2, že například váš kanál 13 odpovídá VHF3 a kanál 25 je ve skutečnosti UHF5. To je jediná odlišnost, vše ostatní bude stejné, jako byste koupili stanici předprogramovanou.
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od Josef » 20 srp 2017 12:48

Koupili jsme novou radiostanici:

Takže pokud jste se rozhodli obětovat peníze a koupit si tuhle malou radiostanici (ať už jen tak pro radost nebo z vážnějších úmyslů), začněme krok po kroku, rozbalením krabice, co nám přišla poštou:

V prvním patře krabičky naleznete samotnou radiostanici a baterii. Pokud se prodejce ve stanici „vrtal“ (např. ji programoval), bude baterie již nasazená na radiostanici. Pokud máte právě v tomto okamžiku neodbytné nutkání radiostanici poprvé zapnout, vezměte nějaký těžší předmět - řádně a bolestivě si jím klepněte přes své nenechavé prsty!

První přikázání praví: „Nezapneš stanici svou dříve, dokud ji řádnou anténou neopatříš!“
Druhé přikázání zní: „Nezapneš stanici svou, dokud nemáš povědomost o stavu baterie!“

Proto nejprve prohlédněte druhé patro krabičky a vytáhněte pendrekovou anténu (vysíláním bez antény se může stanice snadno zničit). Anténu našroubujte na konektor radiostanice. Dále není známo, jak dlouho a kde byla baterie skladovaná a jaká je její zbytková kapacita. Není nic horšího, než když stanice pro nedostatek „šťávy“ zkolabuje uprostřed nastavování menu. Pokud se chcete z dlouhé životnosti baterie, je zapotřebí ji v prvopočátku řádně nabít. Takže vybalte nabíjecí stojánek i síťový adaptér a dejte baterii nabíjet.
Leddioda na prázdném stojánku, pokud je adaptér správně v zásuvce, bliká rychle střídavě zeleně a červeně. Jakmile dáte do stojánku vybitou baterii, zůstane svítit trvale červeně a zahájí se nabíjení. Jakmile je baterie nabitá a nabíjení ukončeno, rozsvítí se LEDdioda trvalým zeleným světlem.

Během nabíjení nenechávejte nikdy radiostanici zapnutou. Vždy ji vypněte. Trvalý odběr radiostanice způsobí, že nabíječka správně nerozpozná nabitý stav baterie, bude ji přebíjet a zbytečně ničit.

Jak bylo ukázáno na obrázcích, do stojánku postavit holou baterii tak i celou radiostanici. Napoprvé doporučuji nabíjet jen holou baterii. Má to netechnický důvod - nyní budete moci (čas potřebný nabíjení baterie) využít k prozkoumání radiostanice, instalaci klipu a poutka. Pokud je baterie již ve stanici nacvaknutá, otočte ji zadní stranou k sobě, mezi knoflíkem a anténou stiskněte západku s nápisem PUSH směrem k LEDdiodě a baterii vytáhněte směrem dolů a šup s ní do nabíječky. Šroubky na osazení klipu jsou předchystány a zašroubovány výrobcem v otvorech, ani s uvázáním poutka problém mít nebudete. Protože nemáte v radiostanici baterii, můžete si nyní beztrestně vyzkoušet pomačkat všechna tlačítka, vyzkoušet si jejich tvrdost a lupání. Zatočte si také knoflíkem, ať se potenciometr po dlouhém uskladnění trochu prohýbe a nakonec ho vraťte do vypnuté polohy*.

*) Osobně jsem si udělat takovou vychytávku, pokud nelpíte na záruce, můžete si ji udělat také: Ve vypnutém stavu si otočte pravý bok radiostanice k sobě a nějakým způsobem si označte na knoflíku tu z mnoha plošek, která je namířena přímo k vám (barevnou tečkou, nálepkou, vrypem „X“, vyvrtaným důlkem aj.). Bude to pro vás pomůcka, podle které hned na první pohled poznáte řádně vypnutou stanici (důležité mít vypnuto při nasazování baterie). Když nyní stanici uchopíte obvyklým způsobem, tj. displejem k sobě a otočíte knoflík značkou proti sobě, máte nastavenou přesně tu správnou hlasitost pro poslech. Takže se vám nemůže stát, že volající protistanici neuslyšíte jen proto, že máte omylem moc zeslabeno.
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 548
Registrován: 28 říj 2015 14:59

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od Josef » 20 srp 2017 12:56

Uplynuly dvě, tři hodinky, červená LEDdioda na nabíjecím stojánku začala svítit zeleně a hlásí, že je baterie plně nabitá. Přišel čas věnovat se prvním zkouškám funkčnosti a nastavení radiostanice. Začneme tím nejjednodužším:

Zapnutí:
Zapněte radiostanici (vždy s našroubovanou anténou) otočením knoflíku (asi o ¼). S největší pravděpodobností neuslyšíte kromě lupnutí nic. Na displeji naskočí nejprve úplně všechny znaky (vizuální test, zda je displej v pořádku), pak znaky zmizí a objeví se dva řádky pod sebou (buď s čísly nebo s textem).

Kontrola stavu baterie:
Stiskněte a držte číselnou klávesu „0“. Na krátký okamžik se vám na displeji zobrazí napětí baterie. U čerstvě nabité baterie to bude cca 8,3V. Takto můžete kdykoliv zjistit, jak na tom s kapacitou baterie jste. Plná baterie má chvíli po zapnutí stanice napětí okolo 8,3V. Polovina kapacity odpovídá napětí 7,5V. Hloubkově vybitá baterie má 6,0V. Při normálním provozu máte v pravém horním rohu displeje symbol baterie se třemi čárkami. Pokud svítí všechny tři čárky, pak je napětí baterie vždy vyšší než 7,4V. Jakmile první čárka zhasne a svítí jen dvě, zbývá vám už než třetina kapacity baterie! Pokud si chcete dlouhodobě udržet svou baterii svěží, nejpozději v tomto okamžiku je vhodné ji dobít a nesnažit se ji vyčerpávat přes dvě třetiny nebo nedej bože úplně do dna. Jakmile zhasne další čárka a zůstává svítit jen poslední, zbývá vám méně než desetina kapacity baterie a vybíjení postupuje nepříjemně rychle. Zbývá vám energie jen na pár posledních krátkých vysílacích relací. Při poklesu napětí pod 6,4V už nesvítí žádná čárka, prakticky jste na konci vybíjení. Klesne-li napětí pod 6,2V začne znak baterie blikat a akutně žádá dobití nechcete-li trvale poškodit baterii. Nebudete-li to respektovat, pak při poklesu pod 6,1V odmítne radiostanice vysílat, ale příjem bude fungovat ještě při napětí 5,9V, pochvíli se stanice definitivně vypne. V takové situaci ale velmi ničíte baterii. Nedoporučuji tento provozní režim používat, ale pro krizové situace je dobré jeho limity znát.

Nabití baterie 1800mAh (standardně dodávané se stanicí) trvá okolo 4,25 hod. (z úplně vybitého stavu do plné kapacity v nabíjecím stojánku napájeném adaptérem 10V ze zásuvky 230V)

Nejdelší výdrž baterie bude, pokud máte v MENU nastavenou co největší hodnotu SAVE, máte vypnuté podsvícení displeje, máte vypnuté rádio a se zasquelchovanou stanicí čekáte na volném kanále, až vás někdo zavolá. Menu si v budoucnu podrobně probereme a naučíte se vše potřebné výhodně nastavit pro vaše aktuální použití.
Baofeng_UV-5R_vydrz_baterie_1800mAh-anim.gif
Baofeng_UV-5R_vydrz_baterie_1800mAh-anim.gif (7.26 KiB) Zobrazeno 36372 krát

Svítilna:
Na levém boku stanice krátce stiskněte tlačítko MONI. Tím se rozsvítí svítilna - bílá LEDdioda na vrchu stanice. Druhé krátké stisknutí MONI přepne svítilnu na blikání. Třetím krátkým stisknutím MONI svítilnu zhasnete.

Odsquelchování:
Stiskněte tlačítko MONI dlouze a držte je. Stanice by měla začít silně šumět, měla by se na ní rozsvítit zelená LEDdioda a v levém horním rohu displeje zobrazit symbol anténky a pět čárek síly signálu. Stisknutím tlačítka MONI jste právě „odsquelchovali“ (čti: odskvelčovali), tedy vypli šumovou bránu, a slyšíte co se děle na frekvenci nastavené na displeji. S největší pravděpodobností se tam neděje nic, proto slyšíte jen pouhý šum. Tato funkce se hodí nejen pro kontrolu situace na kanále - pokud posloucháte vysílání nějaké slabé protistanice a stisknete tlačítko MONI, nejen že dojde k „odsquelchování“, ale současně se trochu zvýší i citlivost přijímače. Pokud velmi slabou protistanici slyšíte téměř nečitelně, pak při podržení tlačítka MONI se její relace může stát více srozumitelnou. Stisknete-li tlačítko MONI behem vysílání, odvysílá se do éteru silný tón, který můžete v krajním případě použít i jako vyzvánění na protistanici (ale mezi slušnou firmu komunikace to nepatří).

Příjem rozhlasových stanic:
Nebudeme čekat, až bude někdo vysílat. Zkusíme si raději pustit rádio: Na levé straně stanice krátce stiskněte horní oranžové tlačítko CALL. Na displeji se objeví FM a číslo frekvence. Z reproduktoru se z největší pravděpodobností ozve šum. Předpokládejme, že zatím nebylo rádio používáno a není naladěná žádná rozhlasová stanice. Tu můžete naladit dvojím způsobem. Buď scanováním nechat přístroj, aby si rozhlasovou stanici sám vyhledal nebo znáte-li její vysílací frekvenci, můžete ji zadat číslem. Zkusme scanování - položte přístroj anténou vodorovně (VKV rozhlas používá většinou horizontální polarizaci) a pak krátce stiskněte na číselníku hvězdičku „*“ (u níž je i modrý nápis SCAN). Přijímač na displeji napíše SEEK… a vzápětí vyhledá nejbližší rozhlasovou stanici a zůstane na ní naladěný (samozřejmě i po vypnutí a opětovném zapnutí vysílačky knoflíkem nebo po výměně baterie). Pokud chcete jinou stanici, opět stiskněte „*“ SCAN. Přijímač scanuje vždy odspodu směrem k vyšším frekvencím. Až dojde na horní konec rozsahu, začne od začátku, od spodního konce. Pokud znáte frekvenci rozhlasové stanice, můžete ji přímo vyťukat na číselníku. Desetinnou tečku ťukat nemusíte, ale číslo musíte zadat vždy celé. Chcete-li naladit rozhlasovou stanici třeba na frekvenci 92,5MHz postupně naťukáte 92500. Přijímač to pochopí i bez tečky a jakmile dokončíte poslední nulu (tedy tisíciny MHz), už nepotřebuje žádný „enter“ a hned začne hrát. Pokud budete zadávat 107,2MHz zase jen naťukáte 107200.

Pokud posloucháte na vysílačce rozhlasové stanice, její přijímač pochopitelně nespí a má vyšší spotřebu, oproti situaci, kdy je radiostanice jen tiše zasquelchovaná a čeká na signál od protistanice. Výdrž standardní baterie v režimu "rádio" ukazuje obrázek. Máte-li však možnost jednou za den stanici nabít, nemusí být poslech rozhlasových stanic žádný problém a může vám to zpříjemnit den.

Baofeng_UV-5R_vydrz_baterie_1800mAh_poslech-rozhlasu-anim.gif
Baofeng_UV-5R_vydrz_baterie_1800mAh_poslech-rozhlasu-anim.gif (6.94 KiB) Zobrazeno 36366 krát

Rozhlasový přijímač svým rozsahem začíná už od 65MHz. Takže svým rozsahem pokrývá i pásmo 70MHz, ve kterém bývá dnes vysílán signál obecních rozhlasů z centrály k jednotlivým hnízdům s amplióny. Až bude hlásit váš obecní či městský rozhlas, stiskněte vpravo nad klávesnicí černé tlačítko BAND jednou nebo dvakrát, až na displeji naskočí rozsah 65-76M a zkuste stiskem tlačítka "*" spustit scanování. Třeba přijímač signál vašeho městského rozhlasu zachytí. Protože se však jedná o vysílání malým výkonem a úzkopásmovou modulaci, bude mít výrazně nižší hlasitost, než na jakou jste zvyklí při poslechu rozhlasových stanic.

-----------------------------------------

Poznámka:
Přepnutí na rádio se nezdaří, pokud na kanále, na kterém je naladěná vysílačka někdo hovoří. Pokud chcete jen nerušeně poslouchat rádio, musíte vysílačku záměrně naladit na kanál nebo naťukat frekvenci, na které zaručeně nikdo vysílat nebude. Rádio se také nepodaří spustit, pokud je v menu nastavena hodnota squelche SQL „0“. Rádio nemusí regulérně pracovat, pokud u některých výrobních sérií nastavíte v menu ABR větší hodnotu než „8“ (pro provoz bohatě vyhovuje „5“). Rádio nebude hrát ani v případě, že stisknete tlačítko MONI. Přístroj si pamatuje naposledy naladěnou rozhlasovou stanici. Jakmile však radiostanici otočným knoflíkem vypnete, pak při opětovném zapnutí automaticky přejde do režimu „vysílačka“ nikoli do režimu „rádio“ a vy ji musíte na rádio přepnout opětovným stiskem tlačítka CALL. Nepovažujte tyto projevy za nějakou vadu, je to záměrná vlastnost tohoto přístroje - kdy vysílačka má vždy přednost a rádio je jen doplněk pro operátorovy volné chvíle.
V nejkomplikovanějších situacích nejspolehlivěji fungují obvykle ty nejprimitivnější technologie.

 
Příspěvky: 13
Registrován: 26 bře 2016 23:57

Re: Radiostanice Baofeng UV-5R

Příspěvek od K4cer » 24 srp 2017 08:25

Josef píše:Lze dokoupit i baterii s kapacitou 3800mAh, která celkově zvětší vizáž radiostanice a umožní lepší úchop. Radiostanice s touto baterií pak má rozměry 150x58x45mm. Na baterii 3800mAh je na pravé boční straně konektor DC 2,5mm. Na tomto konektoru je přímé napětí baterie. Lze z něj proud odebírat, i tudy nabíjet, avšak pouze speciální nabíječkou** od Baofengu, nikoli pouhým propojovacím kabelem, to byste baterii zničili.

Používám tyhle velký baterie, původní malý mám jen jako záložní ve vestě a v báglu. Samozřejmě vznikla taky potřeba vysílačky v autě nabíjet, a řešení nabíjet přes stojánek nevyhovovalo, protože je zbytečně velký a hlavně v něm vysílačka nedrží, takže při jízdě v terénu vypadne. K tomu se právě výborně hodí onen boční konektor.
Běžne v autě nabíjím telefon a podobný zařízení, klasickou autonabíječkou s kablíkem kterej se malým konektorem připojuje k telefonu, to určitě všichni znáte. To je funkční a vyhovující a chtěl jsem něco podobnýho i pro Baofengy.

Zakoupil jsem tedy několik "autonabíječek" (dle malýho žlutýho muže prý origo k Baofengu) a rychle jsem zjistil, že celá nabíječka je jen natvrdo přepojenej kablík a jediná elektronika uvnitř je odpor krmící červenou LEDku (přesto vysílačka ustála nabíjení z 12V zásuvky a nepozoruju žádný změny, ale to že se nic nestalo mě neznamená že to bude fungovat). Nabíječky jsem uznal za neuspokojivý a sháněl dál.

Nakonec jsem sehnal jiný autonabíječky, tentokrát sice né origo k baofengu, ale s parametry 10-32V vstup, 8,4V výstup, prej vyloženě na LiOn baterky. Tyto maj uvnitř spínanej (asi) zdroj a maj dvoubarevnou LEDku, která svítí červeně při nabíjení a zeleně při nabité baterii, a podle mýho nepřesnýho měřáku dělaj přesně to co deklarujou, nabíjej do 8,4V. Jedinej nedostatek byl příliš velkej konektor na výstupu, který jsem přeletoval za kýžený 2,5mm. Takhle mi to funguje už více než rok.
Šlo by samozřejmě místo konektoru připojit prázdnou vykuchanou kolébku, nebo vyrobit i jiné připojení (k zadním kontaktům baterie, takže by šlo nabíjet i malý baterky). Hlavně si při koupi autonabíječky dejte pozor, aby opravdu dávala jenom 8,4V a né plný napětí zásuvky, jako ony "origo k Baofengu".

Funkční 8,4V nabíječky třeba zde http://www.ebay.co.uk/itm/8-4V-1A-Car-C ... SwgkRVSfQ7

autonabijecka.jpg

Další

Zpět na Komunikace na dálku

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků